Rejtett lehetőség

Vállalati tanácsadóként számtalan olyan problémával vagy hibával szembesülök, ami nagyon könnyen és hatékonyan kezelhető lenne, csak éppen nem is ismerik fel a szükségességét, vagy épp nem tudják, hogy van megfelelő csapat annak feloldására. Számos olyan probléma lép fel, főleg a nagyvállalatok területén például, hogy hatalmas a fluktuáció. Nagyon sok munkavállaló kerül be fiatalon a szervezethez, de nagyon gyorsan, szinte már a hatékony munka megkezdése után, vagyis 2 éven belül másik vállalatnál folytatják a tevékenységüket. Ez a vállalati fejlődés és hatékony növekedés legnagyobb gátja sokszor, hiszen gondoljunk csak bele, újra és újra azzal kell foglalkozni az egyes részlegek vezetőinek, hogy a tovább álló munkaerő pótolva legyen, és a betanítás megoldása is hatalmas energiákat emészt fel. Nem beszélve arról, hogy ebben az esetben még csak meg sem említhető egy átfogó vállalati fejlesztési terv. De mit is lehet tenni ennek feloldására? Átfogóan kell vizsgálni az egész szervezeti működést.

Létezik egy szolgáltatás például a kogwheel kis csapatánál, ami nem csak hogy megoldást kínál a fenti problémára, de egy csapással a folyamatos szervezetfejlesztés feladatait is kioltja. Az assesment center ugyanis azon szorgoskodik, hogy a megfelelő pozícióra ütesse a megfelelő embert. Ez egészen egyszerűnek hangzik, de sokszor mégis nagyon bonyolult feladat. Nem elegendő ugyanis a szakmaiságot vizsgálni. Nagyon sokszor kulcskérdés egy hosszútávú együttműködés tekintetében az egyén karrierterve, céljai, motivációja. Abban az esetben, ha ezek összeségét jól határozzuk meg és illesztjük össze, nem csak megakadályozhatóvá válik a folyamatos elvándorlás, de egy csapásra elérhetővé válik a munkavállaló számára a folyamatos fejlődési és előre lépési lehetőség, nem beszélve arról, hogy ez a motiváció tekintetében is hatékony biztosítási technika.

Egy csapásra tehát két feladatot is megoldunk egyetlen szolgáltatás igénybevételével úgy, hogy a vállalatunk ugrásszerűen fejlődni kezd, és ez nem csak a munkavállalói elégedettségben nyilvánul majd meg, hanem konkrét számokban is, mert az egyéni hatékonyság hatványozottan fog jelentkezni a vállalati működés hatékonyságának tekintetében. Egyszerű megoldások állnak tehát rendelkezésünkre a különböző problémák feloldására, csak tudnunk kell azokat felismerni, és megtalálni megoldásukra a megfelelő kulső partnert.